Prästgärdet klart för inflyttning under hösten

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Det första spadtaget för det nya särskilda boendet Prästgärdet i Säter, som kommunen bygger i samarbete med Skanska, togs i juni 2020. Hösten 2023 är det dags för inflyttning.

Just nu jobbar ett 40-tal arbetare med olika arbetsuppgifter för att få allt färdigt, från färdigställande av storköket, mattläggning, installering av ventilation med mera, till att lägga så kallat sedumtak på byggnaderna. Ett sedumtak är en takbeläggning av växten sedum. Det har många fördelar, till exempel kräver det minimalt med skötsel, isolerar bra och  dämpar buller. Dessutom är sedumtak är vackert att se på och har en positiv påverkan på miljön.

Plats för 70 boenden

På Prästgärdet kommer det att finnas 70 platser till äldre med omfattande behov av omsorg. 60 platser är avsedda för permanent boende, och tio platser är till för korttidsboende, berättar verksamhetschef Camilla Thommes och fortsätter:

– Omkring 60 personer kommer att jobba här för att se till att de boende får det tryggt och den omsorg de behöver dygnet runt. I storköket kommer kökspersonal att laga maten till alla boenden i kommunen, det blir cirka 140 portioner per dag.

Huset byggs i två plan, med en fin innergård där de boende kan vistas ute och njuta av årstiderna. I det 3 500 kvadratmeter stora bottenplanet kommer det att bli tre boendeenheter med plats för 10 boende i varje enhet. I bottenplanet blir det också en dagverksamhet för personer med demenssjukdom, rehabavdelning, varumottagning, kontor och personalutrymmen. På plan två, som är nästan lika stort som bottenvåningen, kommer det att bli fyra boendeenheter med plats för sammanlagt 40 boenden, varav en korttidsavdelning. Det kommer också att finnas dagrum och gemensamma utrymmen för måltider och samvaro.

Fina ljusa lägenheter med stora badrum

I de ljusa fina lägenheterna på 30 kvadratmeter finns det gott om plats för säng, tv och förvaring.

– Varje lägenhet är förberett för takliftar och det finns ett stort badrum med egen tvättmaskin och torktumlare, dusch samt en höj- och sänkbar toalett. Handfaten kan höjas och sänkas manuellt, säger Camilla Thommes.

Fågelsången och Korttidsboendet på Skönviksområdet avvecklas som boenden

Det särskilda boendet Fågelsången som finns i Säter i dag kommer att avvecklas när de boende flyttar in på Prästgärdet. Hemtjänstens personal blir dock kvar i sina lokaler i anslutning till Fågelsången. Det korttidsboende som finns på Skönviksområdet idag kommer också att avvecklas.

Inflyttning i oktober

Inom sociala sektorn i Säters kommun pågår just nu arbetet för fullt med att planera och förbereda flytten till Prästgärdet. Slutbesiktning av fastigheten är planerad att ske vecka 40. Efter det kan kommunen börja flytta in möbler, kontorsmöbler och andra saker som behövs för att få allt att fungera.

De personer som flyttar från Fågelsången kan välja om de låter sina anhöriga hjälpa till med flytten eller om de vill anlita ett flyttföretag. De som flyttar från eget boende till Prästgärdet ombesörjer flytten själva.

– Om allt går som planerat kommer de boende att flytta in under oktober månad. Flytten av de boende beräknas ta cirka 2–3 veckor, säger Camilla Thommes.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.