Nytt: Återvinning av hårdplast på återvinningscentralen
Från och med 1 oktober 2023 inför Säters kommunsortering av hårdplast på återvinningscentralen i Säter (Jönshyttan).
Vilken hårdplast kan du lämna för återvinning?
Du kan lämna exempelvis plastmöbler, tvättkorgar, pulkor, hinkar, dunkar, diskställ, durkslag, blomkrukor, bildelar av plast, plastpallar, plastbackar och plaströr.
Består ditt plastavfall av flera olika material sorterar du det som brännbart.
Alla typer av plast hör inte hemma i containern för hårdplast
- Mjukplast (lätt att knyckla ihop), till exempel duschdraperier, uppblåsbara barnpooler, tomma sopsäckar och presenningar lämnar du i containern för brännbart.
- Förpackningar av både hårdplast och mjuka plaster fortsätter du att lämna som vanligt på en återvinningsstation. Det kan till exempel vara tomma ketchupflaskor, sylthinkar av plast, plastflaskor, tandkrämstuber, köttfärstråg av plast, brödpåsar, chipspåsar och gräddfilsburkar m.m.
- Om du har hinkar med rester av lim, färg, lösningsmedel eller liknande ska den lämnas som farligt avfall.
Har du färghinkar med torra färgrester eller plastdunkar med bara lite spår av olja eller glykol kan du dock lämna dem som hårdplast eftersom all plast tvättas vid återvinningen.
Så här gör du
Du lägger du ditt hårdplastavfall i en behållare framför den större containern med hårdplast. Vår personal kommer att sortera den hårdplast som går att återvinna.
Användbara plastsaker
Om du vill bli av med en plastprodukt som fortfarande är hel och användbar – lämna den till återbruk.
Varför går det inte att återvinna all plast?
Ca 80 procent av all hårdplast är återvinningsbar. Ändå finns det en stor mängd plaster med olika sorters tillsatser, vilket gör det svårt att materialåtervinna. Därför måste tyvärr viss hårdplast ändå gå till förbränning. Men om du lämnar din all din hårdplast kan i alla fall en stor del av plasten återvinnas och bli till nya plastprodukter. Det är bättre än att all plast går till förbränning.
Fråga gärna personalen på plats om du undrar över något.
Om varför plast ska sorteras
Plast som hamnar i naturen har stor påverkan på levande varelser, klimatet och miljön. Mängden plastavfall i Sverige ökar ständigt och mycket plastavfall förbränns istället för att bli nya produkter. Det är väldigt dåligt för vårt klimatavtryck. Dessutom kostar det mycket pengar för kommunen att förbränna avfall. Det som kostar för kommunen, kommer i slutändan att kosta dig eftersom du betalar renhållningsavgift.
Tack för att du sorterar ditt avfall!