Nyfikna förskolebarn fick vara premiärgäster

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Idag stod premiären av fäbodstigen och Myntsmedjan i lekparken Lilla Säter i Säterdalen på schemat för 80 förskolebarn från Säter. Nyfikna och glada kom barnen sjungandes ner till Säterdalen på morgonkvisten för att till ljudet av Täpp Lars Arnessons kohorn premiärgå fäbodstigen.

Täpp Lars är bland annat fäbodbrukare och sjätte generationen på Arvselens levande fäbod i Malung. Det är han som har skapat fäbodsagan som barnen kunde ta del av på fäbodstigen. Projektet med stigen har realiserats av Christer Gröning som är lokal snickare, Jonas, Lasse och August på gatuenheten samt Evylina som projektlett arbetet från Säters kommun. De var också på plats under dagen för att se hur barnen mottog deras arbete.

De som gjort stigen till verklighet. Foto: Säters kommun

Barnen delade upp sig i grupper och gick i omgångar den nya sagostigen, lekte på fäboden och i Lilla Säter.

Kommunstyrelsen ordförande Mats Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande Hans Johansson och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Karin Frejd gick tillsammans med en grupp av barnen för att upptäcka de nya aktiviteterna längst med stigen.

Mats, Hans och Karin upptäckte fäbodstigen tillsammans med några av barnen. Foto: Christian Teledahl, Visit Dalarna.

Väl på fäboden kunde barnen prova baka pjalt, träffa fäboddjuren, hoppa i hö och bygga kottdjur. På fäboden möttes barnen av en grupp som går en fäbodkurs på Malungs folkhögskola med Täpp Lars som lärare. De praktiserade sina nyfunna kunskaper och hjälpte barnen med bakningen och alla frågor och funderingar kring fäbodlivet.

Pjaltbakning. Foto: Säters kommun.
Täpp Lars får en kossa gjord av kottar. Foto: Säters kommun.
Kursarna som går fäbodkurs på Malungs folkhögskola med Täpp Lars som lärare. Foto: Säters kommun.

Vid den nya Myntsmedjan i lekparken Lilla Säter fick barnen prova på att göra sina egna mynt efterliknande Säterklippingen.

Mynttillverkning vid Myntsmedjan i Lilla Säter. Foto: Säters kommun.
Den nya myntsmedjan i Lilla Säter. Foto: Säters kommun.

Dagen var uppskattad av barnen och imorgon lördag 3:e juni välkomnas allmänheten till nyheterna, och det är full aktivitet på fäboden kl. 11-14, med pjaltbakning över öppen eld, kottdjurstillverkning och djurmöten med getter, kaniner, ankor och höns. Svenska Blå Stjärnan anordnar tipspromenad och Dahlander kunskapscentrum vuxenutbildningen informerar om den nya småskaliga lant- och skogsbruks utbildningen. Fäbodstigen startar vid den nedre parkeringen vid Marcus Kocks väg. Läs mer via länken: http://sater.test/evenemang/valkommen-till-fabodstigen-in-i-sagans-varld/

Mellan kl 13-16 blir det musik, teater och dans på de tre scenerna i Säterdalen då det är Kulturskolans dag: http://sater.test/evenemang/kulturskolans-dag-i-saterdalen-3-6/

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.