Ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter fr.o.m. 2024
Samtliga verksamhetsutövare som har en registrerad livsmedelsanläggning och som får offentlig livsmedelskontroll från Miljö- och byggenheten, Säters kommun kommer under 2023 omklassas enligt Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell. Den nya riskklassningen kommer att tillämpas fr.o.m. 2024 och utgå från huvudsaklig inriktning på verksamheten, aktiviteter som bedrivs i verksamheten, om verksamheten hanterar livsmedel som omfattas av specialregler (produktgrupp) och verksamhetens omfattning.
Kontrollen kommer från och med nästa år baseras på kontrollfrekvens i stället för, som nu, kontrolltid. Syftet med den nya modellen är att åstadkomma en mer enhetlig bedömning av kontrollbehovet hos verksamheter som är liknande, oberoende av var i landet de bedrivs.
Som företagare behöver ni inte inkomma till Miljö- och byggenheten med några uppgifter utan kan invänta antingen underrättelse om beslut, kontakt eller offentlig kontroll då uppgifterna gås igenom.
Alla livsmedelsföretagare har redan fått eller kommer att få ytterligare information från Miljö- och byggenheten.
Här kan ni läsa mera om nya riskklassningsmodellen.
Här finns en film från Livsmedelsverkets riskklassningsseminarium.