Ny avgift och högkostnadsskydd för hjälpmedel

MLS
Marie-Louise Snell
Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Den 1 januari 2023 införs i Dalarna nya patientavgifter för hjälpmedel kopplat till ett högkostnadsskydd. Avgifterna och högkostnadsskyddet gäller inom både kommun och region.

Vilka hjälpmedel omfattas av nya avgifter?

Det är ingen förändring från tidigare (t o m 2021-12-31) vilka hjälpmedelsgrupper som är belagda med en avgift i samband med utprovning. Inga hjälpmedelsgrupper
har lagts till eller dragits ifrån. De hjälpmedel som tidigare varit avgiftsbefriade kommer att fortsätta att vara det. I Säters kommun avses personer i ordinärt boende som får hjälpmedel förskrivna.

Vad innebär den nya avgiften för brukaren?

Den nya patientavgiften i samband med utprovning blir 250 kr för samtliga berörda hjälpmedel.

  • De hjälpmedel som hittills haft en avgift på 150 kr, t ex manuell rullstol och kognitiva hjälpmedel, får från 1 januari 2023 en avgift på 250 kr.
  • Hörapparater som hittills haft en avgift på 500 kr per hörapparat får en avgift på 250 kr per par från och med 1 januari 2023.
  • För CPAP/APAP som tidigare var belagda med en månadsavgift på 150 kr ändrades avgiften till 250 kr redan 1 januari 2022 efter ett politiskt beslut.

Vad innebär högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet innebär att det finns en gräns för hur mycket brukaren behöver
betala i patientavgift för hjälpmedel under en period på tolv månader.

När brukaren betalat sammanlagt 1300 kronor på mindre än tolv månader får hen ett frikort. Frikortet talar om att hen inte behöver betala mer under resten av den tolvmånadersperioden, räknat från sitt första besök.

Högkostnadstaket för hjälpmedel 2023 är 1300 kr.

Brukaren behöver inte samla stämplar för frikort. Det sköts med automatik av systemet som också meddelar när frikort uppnåtts.
Det gemensamma högkostnadsskyddet för kommun och region innebär också att en brukare som får en rollator utprovad i sin kommun och hörapparater utprovade inom regionen får sina avgifter registrerade i samma högkostnadskort

Vad innebär patientavgift?

Med patientavgift för hjälpmedel menas den avgift som brukaren betalar i samband med utprovning av ett hjälpmedel.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.