Nu är det krav på restauranger att informera gäster om köttets ursprung
De nya reglerna började gälla den 1 mars 2025. Det är nu krav på restaurangerna och andra storhushållsverksamheter att ge gäster information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Syftet är att konsumenter ska kunna välja kött utifrån kunskap om dess ursprung.
Frågor och svar
Vilka verksamheter omfattas av de nya kraven?
Storhushållsverksamheter:
- restauranger
- kaféer
- personalrestauranger
- skolrestauranger
- sjukhus
- cateringföretag
- gatukök
- food trucks
- vissa butiker
Vilket kött gäller det?
Kravet gäller för färskt, kylt eller fryst nötkött, griskött, får- och getkött samt fjäderfäkött. Även vildsvinskött och kött av mufflonfår omfattas av de nya reglerna.
När ska information om köttets ursprung ges?
Kravet på att kunna ange ursprung för köttet som ingår i en rätt gäller när gästen äter maten i serveringen eller tar med en matlåda hem.
Var och hur kan informationen ges?
Uppgift om ursprungsland för kött som används som ingrediens i livsmedel får lämnas till gästen både muntligt och skriftligt på restaurangen. Det måste vara tydligt för gästen att informationen finns att få.
Exempel på olika sätt företaget kan upplysa gästen:
- har en skylt i anslutning till platsen där konsumenten gör sin beställning med texten ”Fråga oss om ursprungsland för köttet i maträtten” eller ”Vill du veta köttets ursprung? Fråga oss”. (Liknande den som finns på restauranger om allergener).
- informerar varje kund muntligt om att allergeninformation och uppgift om ursprungsland för kött finns att få.
- skriftligt anslag eller liknande i livsmedlets omedelbara närhet (t.ex. på en skylt i omedelbar närhet av en köttpaj som säljs över disk står det ursprungsland för köttet som ingår).
- ange livsmedlets beteckning och ursprungsland för kött i livsmedlet t.ex. i menyn beskrivs en rätt med beteckningen ”Svensk oxfilé med hasselbackspotatis och tryffelsmör”.
- skriftligt material/broschyr som presenterar eller följer med livsmedlet. Om materialet endast ges på förfrågan från konsumenten måste livsmedelsföretagaren, precis som när informationen ges muntligt, förtydliga att materialet finns tillgängligt.
- Genom andra metoder. Det förutsätter att uppgifterna, vid behov, även kan lämnas muntligen t.ex. konsumenten kan läsa livsmedelsinformationen på en läsplatta eller datorskärm som finns i anslutning till en servering eller att information om ursprungsland för kött som ingrediens är samlad på en företagsspecifik webbsida eller app.
Finns det undantag?
Kravet på att kunna ange ursprung för köttet gäller inte
- För till exempel häst-, ren- och älgkött
- För bearbetade köttprodukter och köttberedningar som företaget inte tillverkat själva
- När restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.
- För kött som har använts för tillverkning av buljong, fond, sky eller liknande som ingår i en rätt
- Vid e-handel, telefonbeställning av mat eller vid utkörning av mat.
Vid frågor kontakta miljo@sater.se
Reglerande föreskrifter