Nej till fortsatt användning av rökaromer i mat
Så kallade rökaromer, som hittills varit godkända för mat inom EU, får framöver inte längre användas. Rökaromer används i mat som ett alternativ till traditionell rökning. Men de kan också användas för att ge röksmak i produkter som soppor, såser och drycker. Om en vara innehåller rökaromer så ska ordet rökarom finnas med i ingrediensförteckningen.
Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa anser, efter ny riskvärdering, att rökaromer inte kan anses säkra att använda i mat. Anledningen är att de flesta av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är gentoxiska – det vill säga kan öka risken för cancer. För sådana ämnen går det inte att bestämma en säker nivå.
EU-kommissionen har nu publicerat en så kallad genomförandeförordning (2024/2067) om avlistning av rökaromerna. För att livsmedelsföretag ska ges tid att anpassa sig till de nya förutsättningarna finns det övergångsperioder till den 1 juli 2026 respektive 1 juli 2029.
Läs mer om EU:s beslut på Livsmedelsverkets hemsida.