Nej till fortsatt användning av rökaromer i mat

Så kallade rökaromer, som hittills varit godkända för mat inom EU, får framöver inte längre användas. Rökaromer används i mat som ett alternativ till traditionell rökning. Men de kan också användas för att ge röksmak i produkter som soppor, såser och drycker. Om en vara innehåller rökaromer så ska ordet rökarom finnas med i ingrediensförteckningen.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa anser, efter ny riskvärdering, att rökaromer inte kan anses säkra att använda i mat. Anledningen är att de flesta av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är gentoxiska – det vill säga kan öka risken för cancer. För sådana ämnen går det inte att bestämma en säker nivå.

EU-kommissionen har nu publicerat en så kallad genomförandeförordning (2024/2067) om avlistning av rökaromerna. För att livsmedelsföretag ska ges tid att anpassa sig till de nya förutsättningarna finns det övergångsperioder till den 1 juli 2026 respektive 1 juli 2029.

Läs mer om EU:s beslut på Livsmedelsverkets hemsida.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.