Matsvinnet större under julen
Var tredje person slänger mat under julen och drygt 40 procent uppger att matsvinnet är större än till vardags. Fisk och julskinka är den mat vi slänger mest av. God planering och bättre förvaring kan bidra till att mindre mat hamnar i soporna.
42 procent att de kastade mer mat under julen 2023 jämfört med vad de gör till vardags, däremot svarade 40 procent av konsumenterna att de slängde mindre mat än tidigare jular. Män uppger i högre utsträckning att de slänger mat jämfört med kvinnor under julen. De yngre åldersgrupperna (18-49 år) svarade att de slängde mer mat än de som är 50 år och äldre.
Vanligaste orsakerna till att maten slängs:
- Tillagat för mycket
- Köpt för mycket
- Maten känns ofräsch
- Blivit dålig/oätlig
- Trött på samma mat flera dagar
- Tagit för mycket på tallriken
Mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan och en stor del i hushållen. Därför gör Livsmedelsverket regelbundna undersökningar av konsumenternas kännedom, attityd och kunskap om matsvinn.