Många behövande utan stöd – så kan du hjälpa

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Bristen på gode män i Falun, Borlänge, Ludvika, Smedjebacken, Säter och Gagnef är stor. Nu efterlyser samverkanskommunerna fler som kan hjälpa till.

– Vi behöver fler gode män som kan hjälpa medmänniskor som riskerar att hamna i utanförskap och inte får sina rättigheter tillgodosedda, säger Peter Kindström, rekryteringsansvarig på Överförmyndare i samverkan Falun-Borlängeregionen.

Gode män gör stor skillnad

Det finns många människor i dag som vill få ordning på sitt liv, men som på grund av olika omständigheter inte klarar av det. En god man kan hjälpa till att underlätta och skapa ordning. Det kan bland annat handla om hjälp med att betala räkningar, lämna in deklarationen och kanske göra en budget.
– Några behöver hjälp med lite fler saker; kontakter med kommunen, Försäkringskassan och andra myndigheter. Som god man gör du stor skillnad för och kan underlätta en medmänniskas liv.

Några timmar i månaden

Ofta innebär rollen som god man att ha kontakt med en behövande några timmar, en till två gånger i månaden. Ibland behövs det lite mer än så.
– Som god man är du personens ”extra hjärna”, inte personens extra händer. Det innebär att du ser till att vardagslivet fungerar så bra som möjligt.

Kräver inga specialkunskaper

Det viktigaste är att du har viljan att hjälpa en medmänniska som är i behov av hjälp.
Det krävs inga specialkunskaper, men det är bra om du är samhällsorienterad och har kunskaper om vardagsekonomi.
– Att få möjligheten att hjälpa en medmänniska och se till att huvudmannens behov blir uppfyllda känns bra, säger Jennica Simesgården, som har varit god man i sex år.

Intresserad? Hör av dig!

Är du intresserad av att bli god man eller vet du någon som skulle passa som det? Läs mer om vad det innebär att vara god man på Överförmyndare i samverkan.

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss, skicka e-post till ois-rekrytering@borlange.se eller ring 0243-740 00.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.