Lärorikt besök i Säter
Under elva dagar har en grupp studenter med lärare från De Chateau Arnoux i södra Frankrike varit på besök runt om i Säters kommun. Studenterna läser till förskollärare på utbildningscentret MFR Bléone Durance.
Erasmusprogrammet
Delegationen från Frankrike deltar i EU:s program Erasmus+. Programmet erbjuder möjligheter till utbyten och samarbeten inom högre utbildning, yrkesutbildning, skolan (inklusive förskola och barnomsorg), vuxenutbildning, ungdomsfrågor och idrott.
Syftet med detta besök var att studera kommunens olika förskoleverksamheter och utbyta erfarenheter av utbildningssystem och pedagogiska teorier. Studenterna har besökt två förskolor inom Säters kommun och tycker att det har varit intressant och spännande att få se hur en förskoleverksamhet fungerar i Sverige.
Utbildningen i Frankrike är olik den svenska
Det franska utbildningssystemet skiljer sig från det svenska systemet. Studenterna berättar att skolgången i Frankrike är uppdelad i fyra steg:
Maternelle för 3–5 åriga barn
Elementaire för elever i åldrarna 6–10 år
Collage för elever i åldrarna 11–15 år
Lycee för elever i åldrarna 16–18 år
Det behövs en egen lärarexamen för varje åldersspann och lärarutbildningen blir längre ju högre ålder barnet har. För att arbeta i förskolan så studerar studenterna i ett år för att få sin examen.
Förskolan och skolan varar generellt mellan klockan 8:30 – 16:30 med lunch mellan klockan 12 – 14. Dagarna kan tyckas långa i jämförelse med den svenska skoldagen, men i gengäld är onsdagarna helt lediga för de yngre barnen i maternelle och elemantaire.
Dalarna erbjuder spännande sevärdheter
Studenterna har även fått uppleva olika sevärdheter. Bland önskemålen inför resan till Sverige framfördes en önskan om att få se en livs levande älg. Ett besök till Långshyttans Älgpark infriade den önskan och var mycket uppskattat.
Ett besök till Skedvi bröd innebar visning av knäckebrödstillverkning och smakprov av dessa. Det konstaterades att det nog var raka motsatsen till Frankrikes motsvarighet baguetten, men vilken som föredrogs lät de vara osagt.
Falu gruva var ytterligare en spännande sevärdhet som studenterna fick uppleva. Berättelserna, både ovan och under mark, gav en inblick i Dalarnas historia och kulturarv.
Studenterna har även provat på att bada bastu, kanske inspirerade av det svenska bidraget i Eurovision? Upplevelsen gav mersmak och det upplevdes som varmt och skönt i det svajiga vårvädret.
Studenterna summerar sitt besök i Sverige med att de har trivts bra här och att det var mycket trevligt att få komma till Säter. Besöket har även sått ett frö i Säters förskoleområde – vore det inte spännande att få åka till Frankrike och göra verksamhetsbesök? Och kanske få avgöra vad som är godast – knäckebröd eller baguette?