Invasiva arter

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Nu på våren dyker det upp blommor och blad både här och var. De flesta arterna är trevliga bekantskaper som vi är glada att återse. Tyvärr finns det också invasiva arter, dvs. sådana som inte har naturliga fiender hos oss, sprider sig alltför lätt och kan ställa till oreda i naturen genom att tränga ut andra arter och föra med sig stora kostnader. I vår kommun är det framför allt jättebalsamin, blomsterlupin, jätteloka och parkslide det handlar om. 

Tänk på att inte odla eller sprida dessa arter och gör åtgärder i tid innan bestånden vuxit sig stora! Har du sådant växtmaterial du behöver göra dig av med är det bästa sättet att förpacka dem i täta säckar och lämna till förbränning på kommunens återvinningscentral. Mer information om själva arterna m.m. hittar du hos Naturvårdsverket – https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/invasiva-frammande-arter/. Detaljerad hjälp om hur du bekämpar dem hittar du i den s.k. metodkatalogen – https://metodkatalog.invasivaarter.nu/methods. 

Hittar du dessa arter på andras mark är det bra om du kan berätta om dina fynd för markägaren. Det är också bra att rapportera arterna till länsstyrelsen via webbsidan invasivaarter.nu. Gör du det från telefonen kan du också få hjälp att hitta rätt plats via telefonens platstjänster. Länsstyrelsen är den myndighet som har möjlighet att säga åt markägare att de måste vidta åtgärder. Genom din anmälan kan vi då hjälpas åt att hindra spridningen av dessa växtvärldens värstingar.  

Om du hittar dessa på kommunal mark kan du göra en felanmälan direkt på vår hemsida: Felanmälan – gator och allmän mark. Den finns även som app till din telefon: Felanmälan Säters kommun.

Tack för att du hjälper till att göra vår gemensamma miljö en tjänst! 

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.