Internationella matsvinnsdagen 29 september
Den 29 september uppmärksammas Internationella matsvinnsdagen – en FN-instiftad dag för att öka medvetenheten om hur mycket mat som slängs i onödan.
Matsvinn är mat och dryck som egentligen går bra att äta men av olika anledningar kastas eller hälls ut i vasken. I genomsnitt slänger svenska hushåll 15 kilo ätbar mat och 18 kilo mat och dryck hälls ut i vasken per person och år.
Här kommer några enkla tips för att minska ditt matsvinn:
Planera och handla smart
- Ordna kylskåpet så att det som måste ätas först står längst fram.
- Kolla i kyl, frys och skafferi innan du går till butiken.
- Köp inte mer än du hinner äta upp.
Förvara rätt
- Se till at ha +4°C i kylen och -18°C i frysen. Då håller maten bättre. Dina rester kan hålla upp till en vecka i kylen.
- Titta, lukta, smaka. Använd dina sinnen för att avgöra om maten går att äta. Maten kan vara fullt ätbar, även om den har passerat så kallat bäst-före-datum. Börja med att titta och lukta på maten. Ser den ut som vanligt kan du smaka på den. Smakar den okej går den bra att äta.
- Om du förvarar frukt och grönsaker i kylskåpet påskyndas inte mognaden lika snabbt som i rumstemperatur.
Tillaga
- Koka och stek bara så mycket som du vet går åt.
- Ställ in matrester i kylen så snart som möjligt. Nästan all mat går bra att frysa, även små mängder mat är värda att spara i en burk eller plastpåse.
- Rester kan bli en bra grund till risotto, wok eller pyttipanna. I en omelett ryms allt från kokt potatis, pasta, ris, kött och grönsaker.
- Använd trötta grönsaker i köttfärssås, soppor, grytor, gratäng eller paj.
- Bortglömd frukt passar perfekt att frysa, bli en fruktsallad eller i en smoothie.