Hantering av döda vilda fåglar

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Så gör du om du hittar en död fågel

Hittar du en död fågel är det viktigt att du inte tar i den med händerna. Låt fågeln ligga kvar, eller använd handskar om du väljer att gräva ner den eller lägga den i plastpåse för att kasta den i soporna. Knyt ihop påsen ordentligt. Tvätta händerna noga efter hantering av en död fågel, även om du har använt handskar. Är det en stor fågel du har hittat eller om det är många döda fåglar kan du lägga dem i en dubbel sopsäck och lämna säcken på återvinningscentralen.

Anmäl gärna om du hittar en död fågel på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA:s) webbplats.

Information om fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en sjukdom som främst påvisas hos vilda fåglar. Vilda fåglar, särskilt sjöfåglar, anses vara naturliga värdar för alla typer av fågelinfluensavirus och har en stor roll i spridning av viruset. Döda fåglar utsöndrar inte virus och bidrar inte till smittspridning.

I områden där döda fåglar finns kan levande fåglar samt färsk träck från dessa förekomma. De levande fåglarna och träcket kan sprida smitta och därför bör inte personer som håller fjäderfä eller hobbyfåglar hantera döda vilda fåglar.

I likhet med de flesta andra europeiska länder, och i enlighet med EU:s lagstiftning, har Sverige övervakning av fågelinfluensa hos såväl tamfåglar som vilda fåglar. Trots att omfattande utbrott bland fåglar har rapporterats från ett flertal länder i Europa under de senaste åren, har det bara rapporterats enstaka fall hos människor. Samtliga drabbade fick obetydliga eller milda symtom.

Vill du veta mer?

Information om rapportering av sjuka eller döda vilda djur
Folkhälsomyndighetens information om fågelinfluensa
Jordbruksverkets information om fågelinfluensa

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.