Frusna matavfallskärl

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Det är vanligt nu under vintertid att man efter avfallstömning har hälften, eller kanske allt, kvar i sitt matavfallskärl och det är lätt att tro att sopbilen endast tömt det brännbara kärlet. Sopbilarna tömmer alltid båda kärlen om de står framme och knackar lätt för att få ur envisa påsar i botten. Under vintertid och speciellt i denna kyla vi haft nu är det vanligt att matavfallspåsarna fryser fast i kärlet och ramlar därför inte ut trots att kärlet knackas lätt.

För att undvika detta kan du först och främst ställa ut påsen en stund så att det eventuellt blöta i påsen hinner frysa innan du lägger den i kärlet. Tänk på att ställa den så att inte fåglar kommer åt den.
Ibland kan man ha gjort detta men temperaturskillnader gör så att påsen tinar och fryser igen medan det ligger i kärlet och den kan då ha sjunkit ihop och lyckats frysa fast i kärlet i alla fall. Ta då ett kvastskaft och stöt emot påsarna så att de lossar från kanterna inför tömning. Skulle några påsar bli kvar i kärlet lossnar de när de tinar och kommer då med vid nästa tömning.

Tänk också på att inte pressa ner påsarna i kärlet då det fryser fast lättare om de pressas ihop till en klump.

Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ta loss eventuella fastfrusna sopor. Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning, och du vill att vi kommer en extra gång, kostar det extra.

Du kan läsa mer om matavfallskärl och vad som är bra att tänka på här.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.