Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälsosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
De åtgärder som Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket bland annat föreslår till regeringen är följande:
- Utred förutsättningarna för att begränsa marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för i alla mediekanaler.
- Utred hur alla skattefinansierade måltider som når barn och unga ska bli näringsriktiga och hållbara.
- Inrätta ett nationellt kompetenscenter för barns matmiljöer och dess påverkan på barns och ungas livsmedelskonsumtion och hälsa.
- Ge offentliga aktörer ansvar för att ta fram och implementera strategier för hållbara och hälsofrämjande matmiljöer.
Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket anser vidare att regeringen bör anta de föreslagna mål, delmål och insatsområden för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion som myndigheterna tidigare har överlämnat till regeringen.
Läs mera genom att klicka på länken och se vidare i länkar till Livsmedelsverkets pressmeddelande och i rapporten som finns att ladda ner via Folkhälsomyndighetens webbplats.
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga