Fasta paviljongen rivs

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Under många år har byggnaden ”Fasta paviljongen” på Skönviksområdet i Säter stått och förfallit.

På grund av oklara ägarförhållanden har byggnaden inte kunnat rivas, men i och med att Säters kommun kunnat ta över ägandeskapet kan byggnaden nu påbörjas

Rivning påbörjas inom kort med förberedande aktiviteter som till exempel betongtester, avverkning av skog med mera. Redan denna vecka beräknas entreprenören etablera rivningsprojektet, med bland annat montering av byggställningar.

– Inom fyra månader ska rivningsprojektet vara klart, säger Per-Olov Grundström, fastighetschef på Säters kommun.

När rivningen är klart kommer källaren att återfyllas med betong och tegelrester, och ovanpå läggs matjord.

Det är många som är intresserade av Fasta paviljongens historia, och som själva har minnen därifrån. Säters kommun planerar att tillsammans med Region Dalarna/Måendets museum att ta fram en utställning om Fasta paviljongen.

– Det känns självklart att vi ska lyfta Fasta paviljongens historia nu när vi på ett sätt avslutar det kapitlet, säger Anette Kotilainen, kulturchef, Säters kommun.

I själva byggnaden finns mycket litet av inredning kvar, det som har funnits värde i att bevara har tidigare tagits omhand av Måendets museem.

Fasta paviljongen har, trots tydliga avspärrningar och varningar om att det är farligt att befinna sig i byggnaden, besökt av nyfikna. Nu när byggnaden ska rivas vill Säters kommun kraftigt avråda för att ta sig in på rivningsområdet.

– Det kommer vara farligt att befinna sig i huset, inte bara på grund av att du riskerar att träffas av föremål som lossnar, utan även på grund av att det kommer ske en asbestsanering i huset. Så länge man är utanför är det ofarligt, men inne kommer asbestdamm att göra det hälsovådligt att andas, säger Per-Olov Grundström.

Not: Fasta paviljongens rivning påverkas inte av Falu tingsrätts dom gällande avsiktsförklaring kring Fasta paviljongen.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.