Funktionella och moderna skollokaler i centrala Säter

MP
Marie Palm

Kommunstyrelsen går nu vidare med att föreslå Kommunfullmäktige att

• godkänna redovisad programhandling som funktionshandling för Kungsgårdsskolan i Säter

• Uppdra till Kommunstyrelsen att utifrån godkänd programhandling genomföra förprojektering fram till färdigt förfrågningsunderlag inför upphandling av entreprenad. Finansiering av förprojektering sker ur Kommunstyrelsens investeringsram

• Uppdra till Kommunstyrelsen att ta fram finansieringsmodell inför kommande upphandling.
Programhandlingen som är framtagen är en beskrivning av vilka funktioner och ytor som behövs för grundskole – och fritidsverksamheten, samt för skolgården för Kungsgårdsskolan.

Utgångspunkterna har varit att:

• Grundskolan ska rymma cirka 550 F-6 elever, fritidsverksamhet och ha gemensamma mötesplatser som matsal, aula, mötesrum samt specialsalar för till exempel bild och slöjd.

• Det ska finnas ett tillagningskök, vilket är nytt för Kungsgårdsskolan. I dag äter Kungsgårdsskolans elever på Klockarskolan.

• Det handlar både om ombyggnad av nuvarande lokaler (huvudbyggnaden samt ytterligare en byggnad, samt en nybyggnad).

• Bygga klimatsmart och minimera klimatpåverkan.

• Lokalerna ska ge goda förutsättning för elevernas lärande och en bra arbetsmiljö för elever och personal.

Arbetet med programhandlingen har på olika sätt involverat de som har goda kunskaper om vad verksamheten behöver. Olika personalkategorier samt elever från år 1-6 har deltagit i referensgruppen. Det har funnits delaktiga representanter för lärare, förskolelärare fritidshem, skolsköterska, kulturskola, lokalservice, fastighetsenhet samt kostenhet och rektor.

Vårdnadshavare har bidragit med sina perspektiv genom att svara på frågor i en enkät. Många elever har också deltagit i dialoger kring skolgårdens framtid.
Arbetet har genomförts av en grupp av arkitekter, landskapsarkitekter med olika specialiteter, trafikplanerare, brandingenjör, samt konsulter med inriktning på storkök, el och ventilation.
De nya skollokalerna beräknas kräva en investering omfattande cirka 350 miljoner kronor. Detta är dock en grovt beräknad kostnad och slutlig beräknad kostnad kommer tas fram i det vidare arbetet. Kommunfullmäktige beslutar efter förprojekteringen om genomförande, och kommer då att ha en tydligare kostnadsram att ta ställning till.

Om kommunfullmäktige beslutar att gå vidare med förprojekteringen kommer Säters kommun påbörja arbetet med att inte bara planera för byggnation, utan även planera för hur skolverksamheten ska bedrivas under byggtiden. Sannolikt kommer arbetet att utföras i etapper, och om arbetet förlöper enligt plan, påbörjas under senare del av år 2026.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.