En företagare med smått och GOTT mitt i trästaden

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Hej Charlotte Hållén på Hencha Te- och Kaffehandel i Säter, hur är läget så här i december?

-Tack det är bra, julen är nog den bästa tiden i vår bransch, då gör vi många fina presentkit med innehåll efter önskemål.

Hur kom det sig att det blev en te- och kaffehandel i Säter, och förresten, varför namnet Hencha?

-Jag har ett förflutet i branschen, har arbetat i te- och kaffehandel i mer än 10 år bland annat i Sundsvall där jag också ansvarade för en butik under en tid. Vi är båda uppväxta här i Säter, Henrik och jag, och när jag ville flytta hem igen så bestämde vi oss för att starta Hencha och testa hur det fungerade här. Henrik, som även driver ett konsultbolag i Stockholm, sköter en del av pappersarbetet och jag sköter butiken. Så namnet Hencha är en kombo av de första tre bokstäver i våra namn.
Vår pappa Börje är också delaktig i arbetet, han har snickrat hyllor och annat här och håller snyggt utanför butiken, berättar Charlotte.

Hur kom det sig att ni hamnade här vid Rådhustorget?

-Vi kikade på några andra lediga lokaler också men fastnade för denna, läget passar perfekt.

Ni har ett rejält tesortiment och så kaffe naturligtvis, vad kan man mer handla hos er?

-Här finns allt möjligt sött som man kan tänkas vilja ha till sin dryck så som praliner, kex, marmelader, och presentaskar med mycket olika godsaker i bland annat. Vi har också en del tillbehör så som speciella muggar och tekannor. Nu till julen finns det en mängd olika produkter att göra presentkit av, även doftljus som passar med juliga dofter för olika tillfällen. Vi säljer självklart kaffet som rostas här i Säter, Gamla Snickeriet heter företaget som hantverksmässigt rostar kvalitetskaffe, säger Charlotte och tillägger, vi har ju även takeaway för kaffe och tedrickare som vill ha något varmt med sig.

Vad föredrar du själv, te eller kaffe?

-Te alla gånger, utbrister Charlotte och fortsätter, jag lärde mig dricka kaffe först när jag var 35.

Julen är en bra tid för er säger du, hur ser det ut övriga tider på året? Var kommer era kunder ifrån?

När Stampen* pågår här och naturligtvis vid julmarknaden, då är det full fart.  Då rycker både brorsan och hans sambo in här i butiken. Under de dagarna är det kunder från både när och fjärran kan man säga. Annars är det en del från Avesta och Hedemora samt naturligtvis Säterbor.

Här i butiken finns också en hörna med Tarot- och Orakelkort på både engelska och svenska samt en del böcker.

-Ja, så är det. Jag är intresserad av personlig utveckling och använder en del kort själv för det ändamålet. Korten kan ge vägledning eller en ny infallsvinkel på egna funderingar och frågor.
Många som delar det intresset hittar till oss och tipsar andra, vi har långväga kunder som kommer och botaniserar, berättar Charlotte.

Vad tänker du om framtiden för Hencha?

-Vi startade 2018 och tänkte att vi utvärderar efter fem år, det blir nu i sommar. Vi har utvecklats sakta och försiktigt under dessa år, började bland annat med enbart bryggkaffe som takeaway. Nu har vi investerat i espressomaskin och även en chokladkyl. Under pandemin ökade nästan försäljningen, man ville unna sig något gott hemmavid. Det är svårt att sia om framtiden men jag tycker redan nu att lågkonjunkturen börja märkas. Vi får väl hoppas på ökad köptrohet hos Säterborna, det har vi nog gemensamt med alla andra butiker här i Säter.

Vi får önska er lycka till framöver!

-Tack!

* Kulturföreningen Säterstampen öppnar en dag varje sommar dörrarna till vad som hände i Säters trästad för 100 år sedan bland gårdarna, på gatorna och i vimlet, med musik, hantverk, mat, marknad, dans och levande teater.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.