Driven odlare som växer av samarbeten!

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Hej Jenny Kangas på Växthuset vid Skedvi bröd, nu har du kört en säsong, hur känns det?

-Det känns bra och det har varit så roligt! Det har varit enormt lärorikt och jag är så taggad inför nästa år.

Hur började detta med växter för dig?

-Jag har hoppat in och jobbat i olika blomsteraffärer under åren, men det var väl när min sambo spelade fotboll i IFK Mariehamn på Åland en tid, och jag fick jobb på Cityblommor där som det började på allvar, det var 2001.

Jag har odlat en hel del för husbehov, tyckte det var roligt och funderade på om jag skulle skala upp. Jobbade extra på Skedvibröd och sålde en del av mina grönsaker där på lördagar. När jag nämnde mina planer för Anders (Åkerberg) så var han med på noterna.  Då började planerna för Växthuset, med tomatodling med hjälp av spillvärme från brödtillverkningen, att växa fram.

Så hur var det att starta upp alltihop då?

-Ja det var en prövning.  Först att bygglovet skulle bli klart. Sen så hade vi ett par växthus på G men av olika anledningar så blev det inget med dessa.  Till slut så hittade vi rätt växthus för oss och det stod färdigt 12 juni, vi öppnade den 15 juni!

Under tiden hade jag alla tomatplantor hemma, de ca 300 jag drivit upp själv samt de 200 som Mikael Hästö från Gussarvshyttans MicroGreen dragit upp till mig. Det var tomater överallt! Så det var inte helt problemfritt när vi skulle transportera dem hemifrån till Växthuset. Det blev fyra släpkärror med 1 ½ meter höga plantor!

Oj, vilken resa! Då kom du igång ganska sent då?

-Ja, så var det. Tomaterna, som jag skulle sälja i saluhallen och som skulle användas i restaurangen, blev mogna först i juli.  Så jag tog  hem sommarblommor och andra växter till försäljning. De mjukade även upp miljön på området med containrar och café.
Vi fick mycket positiv feedback av gäster för tomaterna jag odlat, roligt att flera kommenterade och kände den ”solvarma” smaken när de åt rätter i restaurangen där tomaterna ingick. Det ger pepp!

Vad gör du just nu då?

-Jag har ett konsultuppdrag hos min gamla arbetsgivare Stora Enso i Falun. De ska lägga om sin telefoniplattform och det är ett område som jag behärskar sedan min tid som anställd. Det passade bra in för mig just nu.

Hur ser det ut inför nästa år med Växthuset och ditt företag?

-Då har vi värme i jorden from mars i Växthuset, från Skedvi Bröd och returvärme från byn med hjälp av Hedemora Energi. Det gör att tomatskörden startat redan i juni. 2022 blir som en nystart eftersom jag kommer vara redo direkt när växtsäsongen startar och jag planerar att ta hem träd, buskar och andra perenna växter till försäljning. Jag vet mer nu vad som efterfrågas efter denna sommar.

Det finns många samverkanstankar inför nästa år. Det är roligt när man är flera verksamheter som jobbar ihop. Idéer och kreativitet frodas när vi träffas och jag har haft bra stöd, som nyföretagare, av de andra företagarna här på Skedvi Bröd. Och så drar vi kunder till varandra förstås.

Stort lycka till framöver önskar vi!

-Tackar!

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.