Borgs lantbruk är nominerade till Årets Företagare
Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade del 12.
Inför de utmärkelser som delas ut vid årets Företagarfest den 4 juni vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av jurygruppernas arbete. Idag presenteras ett av tre nominerade företag till Årets Företagare i Säters kommun.
Vi får tag i Joakim Borgs en fredag när solen skiner.
Hej! Grattis, du och Linda, Borgs Lantbruk är ett av tre nominerade till Årets Företagare!
-Tack, det känns verkligen roligt.
Berätta, hur kom det sig att du valde att bli lantbrukare?
-Jag är uppvuxen på en gård, mina föräldrar var mjölkproducenter och hade 30-talet kor. Det har alltid funnits med mig att jag själv ville driva ett lantbruk.
Jag hade min väg utstakad för mig själv från 7:e klass: först byggnadstekniker och därefter ville jag gå på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Det var där, på SLU, som jag och Linda, som är från Östergötland, träffades.
2003 blev vi erbjudna möjligheten att köpa granngården intill mina föräldrars gård, en normalstor gård med 50 kor och 40 hektar, och tackade ja, berättar Joakim och fortsätter:
Jag jobbade då som byggnadstekniker och arbetade dubbelt med både mitt ordinarie jobb och med gården. Det var mycket att göra, gården var eftersatt och det fanns många oavslutade projekt att ta tag i där. Eftersom jag i princip alltid åkt hem efter jobbet och hjälpt mina föräldrar på deras gård så var det ingen ny situation med dubbeljobb.
Vi gjorde då upp en 10 års-plan med 3 år att bygga upp produktionen, om 5 år skulle vi ha gården klar och om 10 år skulle vi bygga nytt stall.
Vi startade driftsbolag med växtodling tillsammans med mina föräldrar, 2010 stod det nya stallet klart för mjölkkorna. I samband med det lade mina föräldrar ner sin verksamhet och då blev den gården en del i vår produktion. 2014 stod de nya ungdjursstallet klart, 2015 byggde vi ut ladugården, 2017 var det foderladans tur att byggas ut. I dag är vi 10 gånger större än vad vi var när vi startade. Vi står på tre ben kan man säga; växtodling, mjölkproduktion samt skog och entreprenad. Vi har i princip byggt något vart annat år sedan vi började för 19 år sedan.
Linda och jag kompletterar varandra bra. Hon har ett större intresse för djuren och aveln medan jag är mer för växtodlingen.
Hur många är ni som arbetar i er verksamhet?
-Idag är vi 8 personer plus några extra vid toppar. Vi får mycket duktiga människor som söker sig till oss när vi letar personal. Vi uppmanar dem att utveckla sig själva. När vi rekryterar så tittar vi mest på vem som kan passa in i gruppen, det är så viktigt att vi trivs med varandra. Hellre en oerfaren som funkar med oss andra än tvärtom.
Var hamnar er mjölk?
-Vi började leverera till Milko. När de sedan övertogs av Arla så började vi leverera till Gefleortens mejeri, som hade mjölk från Dalagårdar. De övertogs sedan av Arla, dit vi nu levererar vår mjölk.
Hur många kor har ni?
-Vi har totalt 350 nötkreatur varav hälften är mjölkkor.
Vi har legat på den nivån i 5–6 år, eventuellt ska vi utöka lite till.
Som jag förstått det så tar ni gärna emot besök?
-Ja, vår ambition är att alltid kunna visa upp vår verksamhet. Vi ligger mitt i byn och försöker ha det snyggt i kring oss och djuren. Linda har barngrupper här då och då. Det är så viktigt att de får se var mjölken kommer ifrån, det finns inte så många mjölkproducenter kvar längre vilket gör att det är lätt att tappa kontakten med hur verkligheten ser ut.
För 40 år sedan fanns det 42 000 företag med mjölkkor. För 20 år sedan fanns det 12 000 företag med mjölkkor. För 10 år sedan fanns det 5 300 företag, och idag är vi ungefär 2 800 mjölkbönder, berättar Joakim vidare.
Det är inte enkelt att vara mjölkproducent, du ska kunna allt, vara tillgänglig 24/7, det är levande varelser som du hanterar och har ansvar för.
Här går korna alltid först, vi vill till exempel att de ska vara ute på bete dubbelt så länge som det är lagstadgat.
I och med att vi ligger där vi ligger så kan vi naturligtvis störa med vår verksamhet men vi försöker visa hänsyn. Vi kör inte gödsel på lördagskvällen när folk vill vara ute och grilla, berättar Joakim med glimten i ögat.
Både du och Linda är engagerade utanför er verksamhet?
-Ja, det är vi, vi tycker det är viktigt att vara engagerad och kunna påverka i vår bransch, både politiskt och i de ekonomiska föreningar som tar vid när våra varor lämnar gården.
Linda är kretsordförande i VÄXA (landets största husdjursförening som arbetar för en hållbar, lönsam och konkurrenskraftig lantbruksproduktion med rådgivning och service) och ledamot i LRFs lokalavdelning och kommungrupp.
Jag är ordförande i distriktsstyrelsen för Lantmännen och sitter i riksförbundsstyrelsen för LRF (Lantbrukarnas riksförbund).
Vi tycker båda att det är stimulerande, även om det tar tid.
Hur ser det ut om fem år i er verksamhet tror du?
Otroligt svårt att gissa med det världsläge vi har nu. Jag ser ändå positivt på framtiden, vi kommer alltid att behöva mat och svensk mat har blivit viktig, äntligen.
Vi har bra förutsättningar i vårt land att producera mat med bra klimat, hög produktivitetstakt, det finns mark, vi har vatten. Det vore fel att inte producera mer i Sverige, berättar Joakim och fortsätter:
Själva jobbar vi efter att kunna bli bland de duktigare på det vi gör, ligga steget före och göra rätt. Vårt mål är hela tiden att hålla en hög kvalité på våra varor och vi kan stå för det vi levererar.
Alla pratar om riskerna, prisökningarna och annat negativt som påverkar vår redan ansträngda bransch. De som kan sluta nu slutar. Där är inte vi, vi funderar i stället på om vi kan utöka, göra lite till, bli lite bättre.
Det ska vara roligt att hålla på.
Så vad händer i helgen då?
Jag hoppas kunna komma igång med vårbruket. Det är försenat på grund av kylan som gjort att kälen varit kvar längre i backen. Vi måste i gång medan det fortfarande finns lite fukt kvar i jorden, vill inte ha ett nytt 2018 då torkan tog stora delar av skörden, avslutar Joakim.
Då får vi önska trevlig helg och lycka till med allt!
Tackar!
Vinnarna i samtliga kategorier avslöjas på Företagarfesten den 4 juni, läs mer och köp biljetter här .