Bergstrand Cigars är nominerade till Årets Värdskap
Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade del 7.
Inför de utmärkelser som delas ut vid årets Företagarfest den 4 juni vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av jurygruppernas arbete. Idag presenteras en av tre nominerade till Årets Värdskap i Säters kommun.
Hej Lotta och Gunilla Bergstrand på Bergstrand Cigars, ett av tre nominerade företag till Årets Värdskap i Säter.
Hur han ni det?
-Vi har det bra och är glada för att vara nominerade till Årets Värdskap.
Vad gör ni i ert företag?
Bergstrand Cigars producerar handrullade exklusiva svenska premium cigarrer i Limited Edition. Hela processen från frö till färdig cigarr sker på gården intill sjön Ljustern. Vi har webbshop, gårdsbutik och erbjuder visning av verksamheten, föreläsning, provrullning, provrökning och andra aktiviteter som vi säljer paketvis till sällskap.
Hur kommer det sig att man startar en så udda verksamhet?
-Jag har ett stort cigarrintresse i botten och var nyfiken på att kunna odla egen ren tobak utan kemikalier med bara hönsgödsel, berättar Lotta.
Det hela började som en hobby 2016 med att vi samlade frösorter för att provodla året efter. Jag lärde mig att rulla egna cigarrer. Vi sökte de tillstånd som behövdes, odling och försäljning av tobak kräver en hel del tillstånd, och så startade vi webbutik. Idag har vi tobakstillstånd för detaljhandel och distanshandel samt för partihandel, berättar Lotta vidare.
Eftersom man inte får göra reklam för tobak så hade vi ingen aning vilken efterfrågan vi skulle få när vi 2018 bestämde oss för att bli kommersiella och starta webbutik.
Den sommaren dök det upp turister och frågade ” Var är butiken?” De hade sett webbplatsen och trodde man kunde handla här och besöka oss. Då hamnade vi i ett vägskäl, ville vi ha turister och sälja på plats? Skulle vi bygga en butik? berättar Gunilla
Vi bestämde oss, gick ”all in” och byggde. Sommaren 2019 stod butiken på plats efter mycket slit och dörren öppnades för besökare 10/6.
Och hur gick det?
Vi var verkligen inte förberedda på anstormningen, vi hade 500 besökare på 1 ½ månad, berättar Gunilla. Till saken hör att vi inte hade haft råd att köpa en kassaapparat, så planen var att skriva kontantnotor, scanna in och skicka till kunden…..det blev ett himla jobb, skrattar Lotta.
Var kom era besökare från?
2019 hade vi till 80 % utländska besökare från bland annat Cuba, Belgien och Japan.
Hur hittade de er?
Lotta hade gjort en bra webbsida och optimerat den för sökning så vi kom upp direkt när man skrev in cigarr, Sverige, Dalarna. Och de som kommer har oftast ett cigarrintresse i botten och letar efter det de vill hitta.
Vi sökte också alkoholtillstånd, vi hade redan ett för slutna sällskap men vill ha möjlighet att servera enstaka gäster också. Det krävs en mängd olika tillstånd för vår verksamhet som tar tid och kostar pengar, men vi har bra kontakt med de myndigheter som handhar tillstånden och utövar tillsyn, berättar Lotta.
-Det är tur Lotta är så envis och gillar pappersarbetet, lägger Gunilla till.
2021 blev vi valda till Året besöksmål under Skördefesten. Vi hade 500 besökare och gjorde 150 föreläsningar på tre dagar och det var besökarna som röstade fram oss.
Förra året stod också vår bed & breakfast färdig, Bergstrands Fäbod där vi har plats för 6 personer. Det har varit stor efterfrågan på boende så det känns bra att kunna erbjuda detta.
Hur är det då att arbeta med cigarrframställning?
Det är verkligen inte för alla, mycket arbete och stor osäkerhet. Tobakslagen ändras då och då så man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet, berättar Lotta och fortsätter:
Själva odlingen är det enklaste. Vi sår i februari, när de är ca 1 dm höga skolar vi om de och gör så ytterligare 3 – 4 gånger. Det är 500 plantor så det tar sin rundliga tid. De ska tjuvas, precis som tomatplantor. I maj får de flytta ut i växthuset och sedan avhärdar vi dem i juni, alltså kånkar ut alla 500 plantor på dagen för att sedan ta in dem igen på kvällen…
I juni planteras de sedan ut, då vattnas och tjuvas dem till det blir skörd på hösten, därefter ska tobaksbladen torkas och sedan fermenteras i 7 månader innan man kan börja cigarrtillverkningen. Det tar cirka 1 år för att ta fram en cigarr från frö till färdigt rökverk. Det är bara jag som rullar cigarrerna och jag kan tillverka ungefär 10 st per dag. Vi har tobak till ungefär 1000 – 1500 cigarrer om året och det är vår maxkapacitet.
Har pandemin påverkat er?
-Det kan man verkligen säga. Vi fick permanent festvåningstillstånd i januari 2020. Vi var fullbokade den våren fram till och med maj. Så kom pandemin och alla bokade av.
Lotta tog det med fattning, hon är den lugna av oss, och sa att tiden kan vi använda till återhämtning. Så skönt tänkte jag och såg framför mig hur jag skulle ligga i hängmattan med en bok. Det visade sig att vi hade lite olika bild av detta med återhämtning, Lotta hämtade ett spett och satte igång och byggde en utebar…berättar Gunilla.
Hur ser läget ut nu?
-Nu har bokningarna ökat, vi har fullt i maj med sällskap och ser positivt på sommaren.
Är ni ensamma i Sverige om att tillverka cigarrer?
-Nej, det finns en till på Gotland, men de odlar i växthus. Vi är lite mer ”hard core” och odlar på friland, säger Gunilla.
Vad tänker ni om framtiden, var vill ni vara om 5 år?
Vi har en önskelista till kommunen, på den står främst avlopp och fiber. Det är något som vi verkligen skulle behöva. Det skulle också vara mycket bra med en Taxi-aktör.
Annars vill vi bli bättre, inte större, sätta våra processer bättre så varje steg kräver mindre arbetstid. Att förstärka parkeringssidan och göra växthuset mer lättarbetat står också på listan för framtida projekt. Annars är vi där vi vill vara, vi vill behålla vår ”hemma hos”-känsla där alla besökare får träffa Lotta och vi kan ha tid att vara personliga. Det bästa av allt är de möten vi har med våra besökare, avslutar Gunilla.
Då får vi önska lycka till med allt ni har framför er!
Tack!
Vinnarna i samtliga kategorier avslöjas på Företagarfesten den 4 juni, läs mer och köp biljetter här .