Åtgärder för att säkra sommarens bemanning inom vård och omsorg

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

– Som kommun har vi ett uppdrag vi inte kan backa från, och det är att se till att de med behov av vård och omsorg får det – oavsett årstid. Därför har vi behövt be våra medarbetare att flytta en eller flera semesterveckor, säger Mats Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Medarbetare som flyttar sina semesterveckor får en ersättning om 7000 kr per vecka (max fyra veckor). Det har också införts en tillfällig sommarbonus för de semestervikarier som arbetar minst fyra veckor i sträck. Sommarbonusen ger 2000 kr för fyra veckor upp till maxtaket om 11000 kr för åtta veckor.

-Vi är i stort behov av personal inom vården, och det här är något hela den offentliga sektorn i Sverige känner av, säger Sune Hemmingsson (C), socialnämndens ordförande.

-Med flytt av semesterveckor och sommarbonus löser vi den här sommaren, men vi kommer också behöva ta ett större grepp om kompetensbehovet, säger Sune Hemmingsson.

Kommunen arbetar med kompetensförsörjningsplaner för sina olika verksamheter, men det finns många bristyrken i offentlig verksamhet såväl som privat.

-Det här handlar inte om Säters kommun, utan kompetensförsörjningen i stort, säger Mats Nilsson.

-Vi behöver motiverade och kunniga medarbetare för att lyckas med vårt uppdrag att erbjuda god vård och omsorg, och här krävs stora insatser för att säkerställa att det finns den bemanning som behövs.

Kostnaden för flytt av semesterveckor och vikariebonus beräknas bli ca 2,6 miljoner kronor.

– Vi vill förstås att så många som möjligt ska kunna ha sin sommarsemester som planerat, men när vi nu ersätter de som ändrar sina semesterplaner, ser vi att det ger effekt, säger Sune Hemmingsson.

– Vi har många som visat intresse för erbjudandet.

Erbjudandet gäller för de som flyttar sin semester utanför semesterperioden (v 35- v 33).

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.