Åtgärder för att minska matsvinnet inom offentliga måltider
SLU har på uppdrag av Livsmedelsverket tagit fram en litteraturöversikt för att ta reda på vilka åtgärder som används för att minska matsvinnet i storkök och restauranger, både i Sverige och internationellt. Resultaten visar på en bredd av åtgärder och det går inte att säga att en enskild åtgärd alltid är bättre än en annan.
Litteraturöversikten som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gjort omfattar studier publicerade 2016–2024 och visar att många verksamheter arbetar med att minska matsvinnet på olika sätt. Resultaten varierar stort och det går inte att säga att en enskild åtgärd alltid är bättre än en annan åtgärd. Många av de testade åtgärderna är redan väl kända och används inom offentliga måltider och finns beskrivna i Livsmedelsverkets handbok för minskat matsvinn.
De vanligaste åtgärderna är att göra gäster och personal mer medvetna om matsvinn genom:
- olika former av skyltar
- undervisning
- belöningar
- att mäta och synliggöra matsvinnet
För att komma vidare med matsvinnsarbetet inom svenska offentliga måltider bör samtliga verksamheter arbeta systematiskt och kontinuerligt med matsvinnsfrågan. Studien visar att i valet av åtgärder bör kök börja med åtgärder som är lätta och billiga att införa, för att sedan höja ambitionsnivån successivt. Författarna rekommenderar att åtgärder införs där matsvinnet är störst och har störst möjlighet att göra skillnad, eftersom detta verkar vara viktigare än exakt vilken åtgärd som används.
E 2025 nr 02 – Litteraturstudie om matsvinnsminskande åtgärder i storkök