Aspirantprogrammet – en bra utbildning för eventuella blivande chefer i kommunen
Förberedelser inför en eventuell chefsroll
Säters kommun samarbetar tillsammans med Borlänge, Falun, Ludvika och Gagnefs kommuner, där medarbetarna får söka till aspirantprogrammet. Programmet vänder sig till medarbetare som idag arbetar inom kommunerna, och som visar vilja och förmåga för en eventuell framtid som chef.
Under de senaste åren har kommunen erbjudit flera medarbetare att få studera på aspirantprogrammet. Viktoria Robertsson, kvalitetstrateg på Barn- och utbildningssektorn och André Candell, projektledare för samhällsbyggnadssektorn i Säters kommun har precis avslutat årets program.
Programmets syfte är dels att öka kunskapen och förmågan inom kommunikation och ledarskap för medarbetare för att kunna söka chefstjänster, och dels kommunens, i egenskap av arbetsgivare, möjlighet till internrekrytering av chefstjänster. Värt att nämna är att deltagarna i aspirantprogrammet dock inte garanteras framtida arbete som chef på sin arbetsplats.
– Tanken är att förbereda sig inför en chefsroll. Ger man en medarbetare inom offentlig sektor rätt utbildning är det nog lättare att rekrytera internt än att hitta en bra chef utifrån, tror Viktoria och André.
Sammanlagt cirka 25 deltagare från de olika kommunerna har integrerat och lärt känna varandra under perioden.
– Det var ett bra erfarenhetsutbyte med de andra kommunerna, en bra mix av ett kommunnätverk, säger André.
Ett utvecklande ledarskap skapar en effektivare organisation
Programmet startade i september förra året och avslutades nyligen i maj. Takten motsvarar ungefär kvartsfart (7,5 poäng) av en högskoleutbildning. Vid sammanlagt nio träffar fick deltagarna lära sig mer om bland annat retorik, förändringsarbete, konflikthantering, gruppdynamik, mötes- och presentationsteknik samt feedback och coachning. Det blev också en hel del hemuppgifter.
– Modellen för ledarskap som lärs ut på programmet är ett så kallat utvecklande ledarskap (UL) som bland annat försvarshögskolan använder sig av. Det handlar om ett tillitsbaserat ledarskap när ledaren har en ledarstil som utvecklar sina anställda. Tanken är att uppnå en effektivare organisation där medarbetarna strävar efter samma mål, berättar André.
– Vi fick fördjupa oss i de olika temana med både praktiska övningar och teori, säger Viktoria.
– Vi fick många klokheter till oss och väldigt bra verktyg för ökad förståelse – och hur vi kan vara ett föredöme för medarbetaren, inspirera och motivera. Med hjälp av utbildningen känner jag mig lite modigare och har mer att komma med, fortsätter Viktoria.
”Jättebra att ha en mentor inom kommunen som bollplank”
Viktoria och André fick själva välja mentorer inom kommunen. Viktorias mentor var Lena Perrault, rektor i Stora Skedvi och Andrés mentor var Marita Skog, kommundirektör. Mentorerna har varit med hela vägen, från uppstarten och senare vid avslutningen i Tällberg nu i maj.
– Det har varit kul att se Andrés utveckling, berättar Marita, men även att få en personlig insikt i aspirantprogrammet och bli påmind om de olika ledningsmodellerna.
– Det var jättebra att ha ett bollplank och någon att dela erfarenheter med, tycker Viktoria och André.
Viktoria och André rekommenderar aspirantprogrammet
Både Viktoria och André rekommenderar aspirantprogrammet till andra som känner att de skulle vilja prova på.
– Ja det var en bra utbildning. Utbildarna från Nordpuls var också väldigt bra. Jag tycker att jag har stärkts och utvecklats på jobbet genom programmet, avslutar Viktoria.