10 000 ton mat slängdes i skolan förra året
I fjol slängdes cirka 10 600 ton mat i Sveriges skolor vilket motsvarar ett genomsnitt på 51 gram kastad mat per elev och dag. Under samma period slängdes det ungefär 3 500 ton mat i förskolorna, vilket motsvarar 61 gram per barn. Det betyder att mat som tillagats för att elever och barn ska få energi att orka skoldagen, av någon anledning inte äts upp.
Enligt Agenda 2030 ska alla verksamheter halvera matsvinnet mellan 2020 och 2030. Åtgärdsförslag för att förebygga matsvinn:
- Ett nära samarbete mellan måltidsverksamheten och skolan respektive förskola en förutsättning för att kunna minska matsvinnet.
- Förbättra måltidsmiljön – skapa en trygg, lugn och trivsam måltidsmiljö med tillräcklig vuxennärvaro.
- Använd skolmåltiden som en resurs i undervisningen – involvera barn och elever i samtal om mat, hälsa och hållbarhet.
- Schemalägg tillräcklig med tid – säkerställ att barn och elever hinner äta i lugn och ro.
- Involvera barn och elever i matsvinnarbetet – genom delaktighet i planering, mätning och diskussion ökar medvetenheten och engagemanget.
Läs mer om matsvinn i skolor och förskolor i rapport från Livsmedelsverket L 2025 nr 07 – Matsvinn i kommunala förskolor och skolor