Unikt gästspel – Transplantation av Charlotte Engelkes, 23 november
Transplantation är ett musikaliskt, dramatiskt, koreografiskt och humoristiskt verk – en livsbejakande varieté om kärleken till den andre, till sig själv och till livet.
Föreställningen ställer frågor om identitet, existens, liv och död. Med dans, musik, opera, komik och dramatik tar Transplantation inspiration av benmärgstransplantation, kärlekshistorier och Wagner.
Lördag 23 november på Säters Folkets hus
2019 genomgick Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. Hennes egna immunsystem måste dö och hennes stamceller i benmärgen ersättas av en annan människas. I dag har hon en ny blodgrupp och en Y-kromosom från en manlig donator. Detta tema utforskas i föreställningen, där hon och Sofia Södergård undersöker gränserna mellan jaget och den andre. Den personliga berättelsen står i centrum, med frågor som: “Vem är jag? Vem är jag i min kropp? Vem är den andra? Hur mycket kan jag gå upp i den andra utan att förlora mig själv?”
Att genomgå en transplantation är en kärlekshandling från båda håll: att låta sig uppfyllas av den andre, låta jaget försvinna och uppgå i ett större. För Engelkes, som har tolkat Wagners operor, är kopplingen till Tristan och Isolde självklar – deras kärlek är så stor att de upphör att vara sig själva och blir ett.
Som Engelkes medspelare i föreställningen ser vi dansaren, skådespelaren, koreografen och DJ:n Sofia Södergård, alias dragking Qarl Qunt. Sofia Södergård och Charlotte Engelkes har länge letat efter ett sammanhang där de skulle kunna arbeta tillsammans. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra.
Musiken i föreställningen består av specialskriven musik av den tyska kompositören och ljuddesignern Willi Bopp och av klassisk musik i ett överhängande komponerat ljudcollage.
Åldersgräns: 13 år.
Press om Transplantation:
“Ett rikt allkonstverk” Västerbottens-Kuriren
“Ömsesidigheten och kärleken, i en dekonstruktion av ”Tristan och Isolde” som är lika briljant som poetisk.” Dagens Nyheter, 2022-02-25.
“… livsglad kabaré om identitet och kärlekens väsen.“ Svenska Dagbladet 2022-02-25.