torsdag 25 maj 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan

Svag is! Stanna på land!​

Gå inte ut på Ljusterns is! Det uppmanar Torbjörn Orr. Isen är mycket förrädisk, bara några få centimeter på sina ställen.

Torbjörn Orr är säkerhetssamordnare på Säters kommun. I söndags gav han sig personligen ut för att kontrollera isen på Ljustern och blev förvånad.

– Jag trodde själv att det var tjock is, berättar Orr. Men jag insåg ju direkt att isen var väldigt dålig.

Orr undersökte isen utanför Prästgärdet, båthamnen och campingen och överallt var den lika svag, sex-tio centimeter, trots att det varit kallt i ett tiotal dygn.

– Problemet är ju att kylan och snön kom samtidigt. Så det hann aldrig bli någon kärnis, säger Orr.

Normalt plogas banor på Ljusterns is, för skridsko- och sparkåkare, och skidklubben drar skidspår. Nu är dock isen för svag för att köras på med maskiner. Annars kan det gå som i Sala där skidklubbens snöskoter med spårkälke gick igenom isen i lördags och hamnade på sjöbotten. Som tur var skadades ingen människa.

På flera håll i Sverige har det inträffat allvarliga olyckor i helgen. I Uppsala avled till exempel en man efter att ha gått igenom isen. Så illa ska det inte behöva gå på Ljustern eller några andra sjöar i Säter hoppas Orr.

– Nu får vi vänta på töväder så att det fryser igenom ordentligt. Som det är nu kan det vara tö under fast det är tio centimeter snö på isen. Sen har ju sjön frusit i omgångar så det kan vara extra tunt på vissa ställen. Isen är väldigt nyckfull.

Över Ljusterns is går spåren efter en snöskoter.

– Det är ju inte alls lämpligt, tycker Orr. Åker du med en skoter så kanske du inte märker något för att den går så fort. Men sen kan isen brista bara för att du går på den. Så det är förrädiskt.

Sidan uppdaterad 2014-01-22 av Else-May Jansson
Till startsidan Till startsidan
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000