söndag 30 april 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias besök hos Säterföretagen

Idag 5 oktober har Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia besökt några av våra fina Säterföretag under sin resa genom Dalarna. Strax före 12 anlände prinsparet till Säter och Dalform där man fick en rundvandring i fabriken, senare åkte sällskapet vidare till Stora Skedvi. På programmet stod ett besök hos Visthusboden och Skedvi Bröd där lunch serverades och prinsparet fick grädda knäckebröd i de vedeldade ugnarna.

Dalform AB tillverkar förvaringsskåp och inredning för skolor, badhus, kontor och industri med höga krav på kvalitet i alla led i produktionen, från design till funktion. Dalforms egen beskrivning av förvaringsskåpen: ”Skåpen tillverkas i en gammal tegelbyggnad nära järnvägsstationen i Säter i Dalarna. Från grunden. Stommarna är helsvetsade. Dörrarna görs i kraftig stålplåt. Att förklara hur stabila och gedigna de faktiskt är, är omöjligt. Det måste upplevas.” Inredning i form av kapprumsinredning är en relativt ny produkt. ”Precis som vårt övriga sortiment att få i en mängd olika färger, med inslag av olika träslag, berättar Dalforms VD, Tony Bergh.” Dalform kan stoltsera med spännande uppdrag som när tekniska museet i Oslo, Norsk Teknisk Museum, var i behov av renovering och behövde se över sina garderobslösningar. Valet föll på Dalform tack vare flexibiliteten, både i själva produkterna och i arbetssättet. Verksamheten växer och nyligen investerade företaget i en ny pulverlackeringsanläggning som automatiserar processen. Kapaciteten ökar, arbetsmiljön förbättras och högre kvalitén på rostskyddet kan erbjudas.

Skedvi Bröd tillverkar knäckebröd på traditonellt vis i vedeldade ugnar. Så här beskriver skedvibröd själva sin produkt: "ett tunt, lätt och knaprigt knäckebröd med sällsynt fyllighet och lätt rostade toner. Skedvi Bröd har smaker som bara finns i ett vedugnsbakat bröd och när du en gång har provat törs vi lova att du är förälskad."

Visthusboden är en liten saluhall fylld med härliga lokala delikatesser, placerad i den gamla knäckebrödfabriken i Stora Skedvi. Med kvalitet och smak som ledord erbjuder man här till största delen produkter som producerats på nära håll, tex. hängmörat kött från byns bönder samt charkprodukter som tillverkats av ekologiskt kött, men också andra godsaker som saft, sylt, honung, bröd, lagrade ostar. Så här beskriver ägarna av Skedvi bröd hur tankarna gick efter de tidigare ägarnas nedläggning av brödtillverkningen: "Under våren 2013 föddes tankarna på att återskapa vad som en gång funnits här. Ur fyra tomma händer och en gigantisk portion envishet i kombination med stor generositet och ett outsinligt engagemang från allmänheten skapades vad som finns här idag: Ett makalöst vackert knäckebrödsbageri där vi låter traditionen och hantverket fortsätta leva!"

Sidan uppdaterad 2015-10-05 av Else-May Jansson
Till startsidan Till startsidan
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000