lördag 29 april 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan
Kemikalietunna

Kemikalier

Kemikalier behövs för att kunna leva det liv vi gör. De finns praktiskt taget i allting som omger oss i vardagen - möbler, leksaker, textilier, elektronik och hygienprodukter. Även om enskilda komponenter i en blandning inte är giftiga var för sig kan blandningen ge skadliga effekter. Frågan om skadliga effekter som kan uppstå när flera kemikalier samverkar i miljön behandlas i lagstiftningen om kemikalier i EU - REACH.

REACH

Den europeiska kemikalielagstiftningen REACH syftar till att säkerställa en hög skyddsnivå för människors hälsa och miljö. Men REACH ger inte utrymme för att beakta kombinationseffekter av industri- och konsumentkemikalier. Bedömningen av hur människor och miljö påverkas av den uppsjö av olika kemikalier kräver mycket mer övergripande och långtgående ansträngingar som skär tvärs över lagstiftningen.

Vissa ämnen påverkar hormonsystemet och kan ge skadliga effekter. Några exempel är mjukgörande ftalater, vissa flamskyddsmedel perfluorerade ämnen och polycycliska aromatiska kolväten (PAH).

Kunskapen är generellt sett låg när det gäller innehållet av kemikalier i varor, hur kemikalier sprids och vilka effekter kemikalierna har på människors hälsa och miljön. Det är företagen, som sätter ut varorna på marknaden, som är ansvariga för att varorna inte skadar männiksors hälsa eller miljön. Företagen behöver aktivt hämta in kunskap, vidta försiktighet, fasa ut farliga ämnen och kontinuerligt minska riskerna.

Minska riskerna för barnen hemma

En bra grundregel är att alltid tvätta nya sängkläder, kläder, leksaker innan de används. Nya textilier och andra produkter kan innehålla rester av de kemikalier som används vid tillverkningen eller för att undvika skrynklor vid transporter. Välj gärna naturmaterial såsom bomull, ylle eller trä istället för polyester eller andra plastprodukter. Undvik att värma välling och mat i plastförpackningar eftersom farliga ämnen kan läcka ut från plasten. Använd gärna ex. glasnappflaskor.

För mer info. om hur du kan skydda ditt barn, läs mer här:

Kemikalier i barns vardagPDF.

Sidan uppdaterad 2016-05-16 av Margareta Jakobsson
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
  • Samhällsbyggnads- förvaltningen
  • Åsa Mårdberg
  • Miljöinspektör
  • Tel: 0225-55 132
  • Skicka e-post

Besöksadress


Västra Långgatan 12
Tjänster och information
Externa länkar
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000