lördag 29 april 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan

Matförgiftning

En matförgiftning är ett livsmedelsburet utbrott och kan orsakas av mikroorganismer och deras toxiner (gifter). För att undvika matförgiftning krävs att den som lagar maten har goda kunskaper i livsmedelshygien. Det är viktigt att känna till vad som är risklivsmedel och att förstå vikten av nedkylning och varmhållning. Har man drabbats av magsjuka ska man vänta 48 timmar, med att arbeta med mat, räknat från när man hade sista symtomet.

Misstänkta matförgiftningar ska snabbt anmälas till Samhällsbyggnads- förvaltningen. Det är bra om det kvarvarande rester finns kvar, gärna fryst, för att kunna ta prover. Prov bör också tas på den eller de drabbade.

Symtombild och inkubationstid beror på typen av smitta. I allmänhet har toxinförgiftningar en kortare inkubationstid (några enstaka timmar till ett dygn). Infektionerna brukar vara något längre och för vissa smittämnen upp till veckor. Symtomen inkluderar oftas diareér, kräkningar, magsmärtor och ibland feber. Vid insjuknande är det viktigt att få i sig gott om vätska.

Sidan uppdaterad 2016-06-21 av Camilla K Andersson
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
  • Samhällsbyggnads- förvaltningen
  • .
  • Miljöinspektör
  • Tel: 0225-55 198
  • Skicka e-post
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000