måndag 29 maj 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan

Familjen Nygren bygger nytt

Fredrik och Ulrika Nygren står på balkongen till sitt snart inflyttningsklara hus vid Skönviks strand och blickar ut över sjön Ljustern.
– Här ska man nog kunna trivas, säger Fredrik.

Det där låter som ett understatement. Utsikten är fantastisk. Att det råkar vara en av denna januarimånads allra soligaste dagar gör inte saken sämre. Snön runt huset och isen på sjön gnistrar ikapp i solen.

Skönviks strand är ett nytt område, med 18 tomter, precis nära golfbanan i Säter. Ljustern, och möjlighet att till exempel ha en liten båt, är bara ett stenkast bort. Fredrik och Ulrika hade letat ett hus ett tag, men inte riktigt hittat nåt de föll för. De började fundera på om de skulle bygga nytt. Att få precis som man vill redan från början var en tanke som lockande. När de var på visning av Skönviks strand föll allting på plats.

Ulrika är uppväxt i Täby utanför Stockholm, Fredrik kommer från Säter. När de träffades 2006 bodde han i Säter och hon i huvudstaden. Flytta ihop ville båda, men var? Säter lockade, men var det inte lite för litet?
– Det fick bli Falun, det kändes lite större, skrattar Ulrika.

Det gick så där. Ulrika jobbade i Falun och Fredrik i Borlänge, men en stor del av fritiden tillbringades i Säter.
– Fredriks familj är här, vi spelar golf här och Fredrik spelar hockey här. Vi satt bara och åkte hit hela tiden, säger Ulrika.

Resultatet blev, att efter bara ett år i Falun gick flyttlasset till Säter. Nu har de bott här några år. Tillsammans driver de sedan ett par år redovisningsbyrån ViNi Ekonomikonsult. Döttrarna Vilda, 5, och Juni, 3, går på det nybyggda förskolan Äventyret och nu bygger de alltså hus. Man kan lugnt säga att de tänker sig en framtid i Säter. – Vi sa när vi flyttade hit, att vi ger Säter fem år, sen flyttar vi inte mer. Men vi bestämde oss ganska snabbt att här vill vi kvar.

Man skulle kunna tro att omställingen skulle vara stor för Ulrika, som är van vid storstaden, men hon trivs väldigt bra i lilla Säter.
– Det är så trevligt här och alla känner alla. Det är jättemysigt!
– I Stockholm hejar man ju knappt på grannen, fyller Fredrik i.

En annan stor fördel är att det är så nära till allt. Hemmet, kontoret, förskolan, fritidsintressen. Livet blir så mycket enklare. – Jag har häst och vill rida mycket, säger Ulrika. I Stockholm tog det 40 minuter bara att åka till stallet. Och sen 40 minuter hem. Då blir det långa kvällar. Plus att det är tio gånger så dyrt.

Och ryktet om den förträffligt trevliga lilla staden i södra Dalarna sprider sig. Ulrikas föräldrar håller precis på att sälja huset i Täby. Det tycks stämma det där, att det är lätt att bli tokig i Säter.


Foto och text: Anders Olofsson

Sidan uppdaterad 2015-03-10 av Linda Sigfridsson
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
  • Näringslivs- och arbetsmarknadsenhet
  • Helena Åkerberg Hammarström
  • Näringslivschef
  • Tel: 0225-55 138
  • Skicka e-post
  •  
  • Linda Sigfridsson
  • Näringslivsassistent
  • Tel: 0225-55 149
  • Skicka e-post
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000