lördag 29 april 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan

De flyttar från hus till nybyggd lägenhet

I Storhaga i Gustafs byggs just nu 24 nya lägenheter. Till sommaren flyttar de första hyresgästerna in. Två av dem är Gunvor och Stig Östlund. Efter 42 år säljer de sin villa och satsar på ett enklare boende.

Det är trevligt att komma hem till Stig och Gunvor. Stig lägger patiens på datorn och Gunvor har gett sig i kast med veckans korsord i DN. Nu vankas det kaffe och hembakt. Än så länge bor de kvar i sin lagom stora tegelvilla i Enbacka, inte långt från den nya lägenheten.
– Vi har alltid trivts bra här, säger Stig och Gunvor instämmer.

Nu har barnen flyttat ut och makarna Östlund är pensionärer sedan några år.– Vi har pratat om det här länge. Vi ville sälja medan vi fortfarande kan reda oss själva och inte hamna i en situation där barnen ska ta reda på allting efter oss, säger Gunvor.

Att flytta låter som ett stort beslut, och det var det kanske också, men Gunvor och Stig verkar ta det hela med ro.
– Vi har tittat på bostadsrätter i Borlänge, men de är dyra och oftast måste man renovera. Det jobbet ville vi slippa, säger Stig.
– Då använder vi hellre vinsten från husförsäljningen till att resa och göra något roligt, fyller Gunvor i.

När de hörde talas om att det skulle byggas lägenheter i Storhaga, precis vid ICA-butiken i Gustafs så gick de på en visning och anmälde sitt intresse av att flytta dit.
– Sen tänkte vi inte så mycket på det förrän vi plötsligt fick ett erbjudande i höstas. Då slog vi till direkt, säger Gunvor.

Den eventuella sorg de känner över att lämna det som varit deras hem i så många år tycks helt överskuggas av entusiasmen för det nya. De pratar nästan i munnen på varandra om den inglasade balkongen med kvällssol och utsikt över åkrarna, den öppna, ljusa planlösningen, tvättmaskinen och torktumlaren.

På planritningen har Gunvor redan ritat in var möblerna ska stå. Stig oroar sig mest för allt de kommer att behöva göra sig av med för att få plats. Bor man på samma plats i drygt 40 år så hinner man samla på sig en del.
– Jag vill spara och hon vill slänga, men vi ska nog komma överens, säger Stig.
– Jag kommer alltid överens, skrattar Gunvor.


Foto och text: Anders Olofsson

Sidan uppdaterad 2015-03-10 av Linda Sigfridsson
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
  • Näringslivs- och arbetsmarknadsenhet
  • Helena Åkerberg Hammarström
  • Näringslivschef
  • Tel: 0225-55 138
  • Skicka e-post
  •  
  • Linda Sigfridsson
  • Näringslivsassistent
  • Tel: 0225-55 149
  • Skicka e-post
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000