fredag 28 april 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan
AnnBritt och Björn

AnnBritt och Björn Foto Anders Olofsson

AnnBritt och Björn

Genom ett styrelseuppdrag var AnnBritt Grünewald på tillfälligt besök i Säter. Vid ett besök i en av de gamla sjukhusbyggnaderna hände något. Maken Björn Grünewald var med.
- Vi kom in i det här rummet och visste att här ska vi bo!

Det där är några år sedan nu, men rummet är nu deras vardagsrum. De stora fönstren släpper in ljuset hela dagen och utsikten över sjön Ljustern är bedårande. Sämre kan man sannerligen ha det.

AnnBritt och Björn hade sitt hem i Roslagen. I 43 i år bodde de i ett hus som var lagom stort så länge de fyra sönerna bodde hemma, men som var alldeles för stort för bara Björn och AnnBritt.
- Då förstod vi att nu är det dags att flytta. Jag förstod först och du förstod sen, skojar AnnBritt.
- Vi tänkte att grabbarna ska inte behöva bära ut oss, fyller Björn i.
- Vi ska döstäda själva, skrattar AnnBritt.

AnnBritt Grünewald är känd för de flesta, mest kanske sedan sin tid som fängelsedirektör för Österåker. Hon är en person som tycks hamna i centrum vad hon än tar sig för. Det var också via diverse uppdrag i Dalarna, bland annat som styreleseledamot i minröjarföretaget Scanjack, som hon och maken först kom i kontakt med Säter.
- Det var mycket spännande som hände här, tyckte jag, säger AnnBritt.

I Säter fanns samtidigt tankar på att göra om något eller några av de stora gamla sjukhusbyggnaderna på Skönviksområdet i Säter till bostäder. Tankarna som blev verklighet först  sedan makarna Grünewald hittat det som skulle bli deras hem. När de väl hade bestämt sig fanns ingen återvändo.

I dag är huset en bostadsförening med elva lägenheter. AnnBritt och Björn var först till kvarn och fick sin lägenhet skräddarsydd precis som de ville. De stortrivs.
- Jag kan inte tänka mig ett annat ställe där det finns så mycket! Vi har egen kulvert bort till vårdcentralen och där finns restaurang där vi äter nästan varje dag! Kiosk med världens glass finns det. Och 800 meter till golfbanan, säger AnnBritt och Björn fyller i:
- Sim- och sporthall har vi runt knuten.

I dag är de säterbor ända in i själen, tycks det. Orken och lusten att engagera sig tycks aldrig sina.
- Vi har blivit indragna i allt mellan himmel och jord, säger AnnBritt och påpekar att maken till och med utsetts till borgmästare, en titel han bär med stolthet en gång per år under Säterstampen när hela staden flyttas hundra år tillbaka i tiden.

Björn Grünewald är glad över att även han så snabbt lärt känna folk. AnnBritt har engagerat sig i kommunpolitiken och är i dag ordförande i kulturnämnden. Att hon har fått nya vänner i Säter är inte så konstigt.
- Du har ju hamnat mitt i allting!
- Ja, men det gör jag ju alltid, säger AnnBritt och skrattar.

Att de blir kvar i Säter råder ingen tvekan om. Här finns allt, tycker de. Och det som inte finns just här är inte långt bort. Det är nära till både regionala centralorter och huvudstaden.
- Vi stortrivs i Säter, säger Björn och AnnBritt kan bara hålla med.
- Ja, vi gillar verkligen stan! Jag kan inte begripa att inte fler har fattat att här ska man ju bara bo!

 

Sidan uppdaterad 2015-01-07 av Linda Sigfridsson
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
  • Näringslivs- och arbetsmarknadsenhet
  • Helena Åkerberg Hammarström
  • Näringslivschef
  • Tel: 0225-55 138
  • Skicka e-post
  •  
  • Linda Sigfridsson
  • Näringslivsassistent
  • Tel: 0225-55 149
  • Skicka e-post
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000