måndag 29 maj 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan
Anna, Ebbe, Emil och Sune

Med Säter som bas och världen som arbetsplats

Mountainbikestjärnan Emil Lindgren lever ett kringflackande liv med 150 resdagar om året. Då är det skönt med en fast punkt i tillvaron. Sedan två år tillbaka bor han, sambon Anna Petterson och barnen Sune, 5, och Ebbe, 1, i en villa i Säter.


Emil Lindgren har varit proffscyklist i 12 år. Han har tävlat i alla VM sedan 2002, deltog vid OS i Peking och har en hel hög SM-medaljer. 2014 ser han som sitt bästa år hittills. Vid VM i norska Hafjell tog han silver i sprint, hans största framgång hittills.
– Cyklingen har aldrig varit roligare, säger Emil.


Tidigare bodde familjen i en by utanför Alingsås, där Anna kommer ifrån. Anna tycker att Säter är både litet och stort, i jämförelse.
– Där bodde vi mitt ute i skogen, så det här är rena storstaden. Men samtidigt är det ett helt annat tempo i Alingsås. Det är många som pendlar till Göteborg därifrån, säger Anna.


Närheten till Göteborg gör också att huspriserna i Alingsås skjuter i höjden. Det var också anledningen till att de började fundera på om inte Emils gamla hemstad Säter kunde vara ett alternativ.
– Det är enorm skillnad. Här känns det som att man bor nästan gratis, tycker Emil.


Med så många resdagar tillbringar Emil förstås mycket tid i flygplan. Att Arlanda ligger knappt två timmar bort med tåget underlättar.
– Det var betydligt krångligare att ta sig till Landvetter från Alingsås. Sen är ju Arlanda en större flygplats också, med fler avgångar, säger Emil.


Livet i Säter är enkelt. Lugnt och nära till allt. Det underlättar inte minst för Anna när Emil är ute och reser. Hon jobbar på Klockarskolan och barnen går hos dagbarnvårdare i Dalsbyn. Ibland får de hjälp av farmor som bor några hus bort.
– Det är skönt att kunna promenera överallt och inte vara beroende av bil eller kollektivtrafik, tycker Anna.


När Emil är hemma så umgås han med familjen, skruvar på sina cyklar och tränar. Träningsmöjligheterna i skogarna runt Säter är närmast oändliga.
– Jag har tillbringat otroligt mycket tid på skogsvägar här, och ändå hittar jag fortfarande vägar som jag aldrig åkt på. Söder om stan är det rena rama vildmarken. En gång körde jag i fem timmar och mötte två bilar på hela tiden. Säger jag det till åkare söderifrån så tror de att jag skojar.Foto: Joakim Rissveds
Text: Anders Olofsson
Formgivning: Expose

Sidan uppdaterad 2015-03-03 av Linda Sigfridsson
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
  • Näringslivs- och arbetsmarknadsenhet
  • Helena Åkerberg Hammarström
  • Näringslivschef
  • Tel: 0225-55 138
  • Skicka e-post
  •  
  • Linda Sigfridsson
  • Näringslivsassistent
  • Tel: 0225-55 149
  • Skicka e-post
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000