måndag 29 maj 2017
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan
Höstbild

Foto: Anders Olofsson

Kommundelar

Säters kommun består av fyra kommundelar som alla har sin egen karaktär och erbjuder olika förutsättningar för boende. Nedan följer korta beskrivningar av de fyra olika kommundelarna.

I Säter med omnejd bor majoriteten av kommunens invånare. Centralorten Säter har en av landets bäst bevarade trästäder och därför klassad som riksintresseområde för kultur- och miljövården. Innerstaden erbjuder unikt kulturboende med grönskande innergårdar som samsas med små butiker med personlig service och flera restauranger & caféer. För de som väljer att bo i Säter med omnejd finns en närhet till de flesta befintliga servicefunktionerna. En annan fördel är det höga utbudet av fritidsaktiviteter där stadens vackra placering intill sjön Ljustern står för många alternativ som fiske, längdåkning, långfärdsskridskor och bad mm.

Närheten till Borlänge-Falun regionen gör kommundelen Gustafs till ett populärt område att bo i. Enbacka är kommunens största tätort efter Säter stad och utgör centrum i kommundelen Gustafs. Här finns de flesta serviceinrättningarna såsom förskola, skola, äldreboende, livsmedelsaffär och anläggningar för fritidsaktiviteter. Dammsjön i Solvarbo hyser kommunens finaste badsjö med en drygt 400 meter lång sandstrand som fylls av liv och rörelse under vackra sommardagar. Många av arbetstillfällena i kommundelen finns inom de gröna näringarna och träindustrin som båda präglat bygden.

I kommundelen Stora Skedvi slingrar sig Dalälven fram genom det bördiga och vackra landskapet som till stor del består av områden med åkermark. De gröna näringarna, som sysselsätter en hög andel och är av stor betydelse, präglas av framtidstro och många av lantbruksföretagen är välinvesterade. Bland övriga yrkesverksamma i kommundelen är det många som pendlar till sina arbeten i den omkringliggande regionen. Utmärkande för St Skedvi är det lokala engagemanget som bidrar till ett rikt utbud av aktiviteter och en positiv kraft för bygden.

I kommunens sydvästra delar ligger Silvberg. Området består till stora delar av berg och skogsmark, där malm bröts redan på 1100-talet. Rester av den sista hyttan finns att beskåda i byn Ulfshyttan där majoriteten av kommundelens invånare bor. Här finns även några av kommunens mest framgångsrika besöksnäringsföretag; Ulfshyttans Herrgård och Dalarnas Äventyrscentrum. I den lilla orten Grängshammar finns en originellt utförd åttakantig kyrka vid stranden av sjön Grängen.

Sidan uppdaterad 2011-11-28 av Linda Sigfridsson
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
  • Näringslivs- och arbetsmarknadsenhet
  • Helena Åkerberg Hammarström
  • Näringslivschef
  • Tel: 0225-55 138
  • Skicka e-post
  •  
  • Linda Sigfridsson
  • Näringslivsassistent
  • Tel: 0225-55 149
  • Skicka e-post
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000